Amazon of Europe Bike Trail – Atrakcije

ETAPA S6 PRELOG – KOPRIVNICA

Započnite svoju biciklističku turu u Prelogu pa kroz istočno Međimurje uđite u Podravinu pokraj naselja Legrad gdje se nalazi slikovito ušće rijeke Mure u Dravu. Istražite netaknutu prirodu sliva rijeke Drave i uživajte u najljepšem pogledu na rijeku i romantična jezera. Završite svoj dan u povijesnom gradu Koprivnici gdje možete kušati tipična podravska jela i izvrsna vina s okolnih bilogorskih brežuljaka.

 

Slikovito ušće Mure u Dravu

Veći dio ovog prirodnog raja zaštićen je u sklopu Posebnog ornitološkog rezervata Veliki Pažut. Na samom ušću nalazi se popularno izletište Halasz Csarda s plažom.

Livada Zovje – spomenik prirode

Na ovoj livadi utvrđeno je jedno od rijetkih staništa zaštićenih vrsta leptira velikog plavca i zagasitog plavca, te je zaštićena kao mali zoološki lokalitet u kategoriji spomenika prirode.

Jezero Šoderica i pogled na rijeku s mosta kod Botova

Jezero Šoderica je značajna turistička točka Podravine za odmor, rekreaciju i plivanje. Blizu jezera nalazi se korito Drave, na koje se pruža fantastičan pogled s obližnjeg mosta Botovo.

Koprivnica – muzej na otvorenom

Koprivnica je centar hrvatske prehrambene i farmaceutske industrije, te jedan od najljepših malih kontinentalnih gradova središnje Europe s vrlo slikovitim središtem.

ETAPA S7 KOPRIVNICA – ĐURĐEVAC

Koprivnica je mjesto u kojem započinjete svoju biciklističku turu kojom ćete vožnjom na biciklu kroz Podravinu otkriti živopisno područje Regionalnog parka Mura-Drava. Uživajte u najboljem pogledu na rijeku, iskusite pravu „Europsku Amazonu”, opustite se uz romantična jezera te u mističnom okruženju otkrijte umjetnički duh svjetski poznatih slikara naive. Dan završite u povijesnom gradu Đurđevcu gdje ćete uživati u ukusnim podravskim jelima i izvrsnim vinima s bilogorskih brežuljaka.

Hlebine – centar svjetski poznate naivne umjetnosti

Hlebine su kolijevka svjetski poznate Hlebinske škole naivne umjetnosti, te se u tamošnjim galerijama mogu vidjeti najbolji radovi lokalnih umjetnika oslikani u maniri naive.

Regionalni park Mura- Drava – Gabajeva Greda i Komatnica

U dijelu Regionalnog parka Mura Drava kod Komatnice i Gabajeve Grede mogu se istražiti najljepši prilazi rijeci Dravi i okolnim pitoresknim jezerima.

Marijansko svetište Molve

Molve su hodočasnički centar Podravine kojim dominira impozantna crkva (tzv. podravska katedrala), a hodočasnička tradicija vezuje se uz legendu o čudotvornom kipu Madone iz 15. stoljeća.

Čambina – magično Prekodravlje

Značajni krajobraz Čambina barski je ekosustav u obliku potkove razvijen iz bivšeg dravskog meandra, kojeg karakterizira iznimna raznolikost flore i faune.

Divlja Drava i veličanstveno jezero Ješkovo

Jezero Ješkovo je prekrasan stari meander Drave u obliku potkove, popularno među ribolovcima, u blizini kojeg se nalalzi prilaz najširem koritu rijeke Drave.

Jezera Čingi Lingi i Sekuline, Drava kao “Europska Amazona”

Jezero Čingi Lingi je točka za rekreaciju i plivanje, a Sekuline za ribolov i odmor u prirodi. U blizini se nalazi repaški most s kojeg se može doživjeti nezaboravan pogled na Dravu kao pravu “Europsku Amazonu”.

ETAPA S8 ĐURĐEVAC – PITOMAČA

Posjetite jedinu hrvatsku pustinju i predivno okruženje Regionalnog parka Mura-Drava. Istražite stari grad Đurđevac i područje rijeke Drave koje ostavlja bez daha. Ne propustite priliku istražiti jedinstvene sprudove, rukavce i nekadašnja korita ove posebne rijeke. Obavezno pogledajte impresivne etnološke zbirke. Dan završite u Pitomači uživajući u opuštajućoj večeri koja uključuje ukusne specijalitete Podravine i božanstvena vina s obližnjih brežuljaka.

 

Đurđevački pijesci

U blizini Đurđevca nalazi se jedina hrvatska pustinja. Ovo područje proglašeno je posebnim geografsko botaničkim rezervatom i stanište je jedinstvene pješčane vegetacije.

Stari grad Đurđevac

Ova utvrda je jedinstveni srednjovjekovni fortifikacijski objekt, uz koju se vezuje Legenda o Picokima koja govori o napadu Osmanlija na grad i lukavoj obrani Đurđevčana.

Novo Virje – Jezero Drnić i atraktivna okolica Drave

Idilično naselje Novo Virje s prekrasnim prilazima Dravi odlično je mjesto za ljubitelje prirode. Blizu je i jezero Drnić, mjesto za mirnu rekreaciju, te izletište Čarda s lijepim starim dravskim meandrom.

Pitoreskno selo Brodić

Ovo prekrasno naselje pravi je primjer suživota čovjeka i prirode u kojem se može istražiti život na selu kakav je nekad bio, te tijekom vožnje brodom doživjeti snaga i ljepota Drave.

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana i Podravske Sesvete

U ovom naselju nalaze se bogata etnografska kolekcija Cugovčan i ekološki vrt mira. Blizu je i izletište Karaula Mekiš, idealno za boravak u prirodi uz rijeku Dravu.

Kloštranski peski – pravi doživljaj hrvatske pustinje

Pored mjesta Draganci nalazi se jedinstvena lokacija za doživljaj „Hrvatske Sahare“. Na ovom prostoru nalazi se pojas čistog pijeska koji omogućuje potpuni dojam života u pustinji. U blizini je i lijepo jezero Batinske, naročito popularno među ribolovcima.

Fotografije: Goran Šafarek

Amazon of Europe Bike Trail logoKoprivničko-križevačka županija ponosni je partner rute Amazon of Europe Bike Trail. Jedna od najvećih europskih biciklističkih staza otvara svu čaroliju našeg transnacionalnog odredišta uz rijeke Muru, Dravu i Dunav.

Posjetite: www.aoebiketrail.com

Interreg - Danube Transnational Programme

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA)